Na čínskej medicíne sa mi veľmi páči, že nič nie je zlé. Všetko má svoje miesto, svoju kvalitu a povahu. Ak ju vieme využiť vo svoj prospech a na základe nej sa dostať do rovnováhy – prirodzeného stavu zdravia a šťastia, tak je to super.
Uvediem príklad, ktorý je v dnešnej dobe veľmi populárny. Potravinové doplnky, prírodné, syntetické a hocijaké preparáty si našli svoje miesto na našich poličkách. Niekedy čítam príspevky „výživových poradcov“ a fascinuje ma ich prístup ku zdraviu – zdá sa, že čím viac prípravkov si od nich kúpime, tým budeme zdravší a ak nie, tak asi rýchlo zomrieme 😀
Zvyknú postrašiť aj cukrom, múkou, lepkom a zvyknú vyzdvihnúť, že čo robíte denne, nás časom zlikviduje, ak nezačneme dopovať celú abecedu vitamínov a doplnkov (z ich ponuky).
Ja osobne poznám ľudí čo majú cez 90 rokov, sú fit, jedli múku a cukor denne, pili kávu a fajčili. Poznám aj mladých čo sa dali na „modernú zdravú stravu“, vegan, raw, sto doplnkov a hlavne všetkých, čo jedli inak, odsúdili – a do roka dostali rakovinu. Háčik bude asi niekde inde.
Netreba padnúť do pasce ega. Treba jesť zdravo, to vôbec nepopieram. Každý by sa mal však najskôr poznať, každý je jedinečný a čo jednému pomôže, môže druhému uškodiť. Ak niekto niečo paušalizuje a pri čítaní jeho textov sa vo vás prebudí strach- tak to hneď nahláste ako spam:)
Momentálne nájdete na každý smer a zámer stravovania štúdiu, ktorá je za, aj úplne proti. Nič nie je zlé na tom, ak si všetko na nejaký čas vyskúšate, ale treba vnímať. Ja som bol mäsožravec, vegetarián, aj vegán a aj som mal dlhšie hladovky. Poznám každú očistu čo existuje, ale teraz som už asi len normálnejší 🙂 Všetko čo som sa naučil používam a rád s tým pomôžem aj iným. Osvedčila sa mi však rovnováha. Telo je samo ozdravujúci sa systém, ak ho však pokladáme za idiota a niečo ženieme do extrému, alebo sa presvedčíme, že nám niečo chýba, tak to tak aj bude. V dnešnej dobe sa prestal vnímať jemnejší aspekt – myseľ, presvedčenie, viera, emócie – vie pretvárať štruktúru jedla veľmi silne. Jedzte preto len s radosťou. Radosť môže byť ale aj v obmedzení – tým sa netreba nechať pomýliť.
Ak tlačíte každý deň celú čokoládu a napchávate sa o desiatej pred spaním – to je extrém, lebo ste nepochopili prirodzené orgánové cykly. Ak tlačíte len surové šaláty celú zimu – to je zase extrém. Časom sa zachladíte a ochoriete, alebo začnete priberať. Ak sa však poznáte, stravujete sa prirodzene (s cyklami prírody a okolností) a niekedy si dáte niečo nezdravé s tým, že si to vychutnáte, neexistuje možnosť ako by vám to mohlo uškodiť.
Čo sa týka doplnkov alebo bylín, tak som za jeden maximálne dva – presne pre vás podľa všetkých potrieb jedinečnosti. Plus vyvážená strava, čisté myšlienky a emócie, dostatok pohybu. Nič viac na zdravie netreba.
Berte to ako môj názor a moju štúdiu. Určite má niekto aj opačnú 😀