Tekvicovo- zelerová polievka

Inšpirácia na fajnovú sezónnu polievku za 15 minút:)

Maslovú tekvicu očistíme, nakrájame na kocky spolu so zelerom ( v pomere tekvica-zeler 3:1). Ponoríme všetko do vody a necháme variť cca 10 min (množstvo vody podľa požadovanej hustoty polievky). Dochutíme soľou, čiernym korením a kurkumou. Rozmixujeme do hladka. Tofu opečieme na Ghi, podávame s polievkou. Hotovo:)

Z pohľadu čínskej medicíny zeler silne podporuje trávenie a ľadviny. Momentálne sa nachádzame v prechodnom období, kedy je dobré podporiť práve tieto orgány. Ďalej ochladzuje žalúdočný oheň, odstraňuje vlhkosť, posilňuje pečeň a znižuje krvný tlak. Vhodný je preto pri prejavoch ako akné, rôznych druhoch krvácania, žalúdočných vredoch, ale aj pri zvýšenej nervozite a chudnutí.

Tekvica má podobne neutrálnu až chladnú povahu. Vhodná je napríklad pri cukrovke, zápalových ochoreniach, upokojuje hyperaktívny plod, ale tiež tlmí bolesti zubov.

Obe suroviny majú chladnú povahu, preto na zmiernenie pridáme kurkumu a čierne korenie, aby naše telo vedelo kurkumín pekne využiť.

Pre viac nervózne a výbušné povahy polievku nemixujeme. Vniesli by sme tým do jedla veľmi nestabilnú energiu.

Tofu opečieme na ayurvédskom elixíre života Ghi, a máme hotovo:)

Komentáre