PRVÝ ZIMNÝ DEŇ :)

 

Dnešným dňom, teda 7.11, nám podľa čínskej astrológie začína zima. Obdobie ktoré je spojené s energiou vody a orgánom obličiek. Obličky ako zhmotnenie prvku vody v ľudskom tele sú spojené so zimou, čo znamená, že na ich čchi (energiu) najviac pôsobí atmosféra tohto obdobia. Behom zimy sú najviac náchylné stratiť rovnováhu. Obzvlášť v prípade, keď sa životný štýl človeka odchyľuje od toho, ako by mal v súlade so zimným obdobím vyzerať.

Použijem preklad pána Anda s jedného s najdôležitejších a najstarších diel čínskej medicíny Huangdi Neijing ( Su-Wen):

„ Tri zimné mesiace sa nazývajú uzavieranie a uschovávanie. V zime voda zamŕza na ľad, zem puká a otvára sa. Človek nesmie zbytočne plytvať jangovou (teplou) energiou, má chodiť skoro spať a so vstávaním počkať až na východ slnka. Ducha si má uchovávať hlboko ako nejaké tajomstvo a musí si ho chrániť ako námahou získanú vytúženú vec. Je treba sa chrániť pred zimou a vyhľadávať teplo a nesmie dovoliť, aby sa telo potilo, lebo tým je poškodzovaná jangová čchi. Takéto chovanie odpovedá atmosfére zimy a je to správny spôsob pestovania a uschovávania energie v zime. Kto sa mu protiví, poškodzuje ľadviny a na jar sa bude cítiť unavený a slabý, pretože si nevytvoril dostatočné podmienky pre rodenie jarnej čchi.“

Pri dnešnom spôsobe života sa niekedy takéto doporučenia ťažko dodržujú, ale treba ich aspoň zvážiť 🙂. Z potravín je dobré zaradiť do jedálnička všetko, čo podporuje ľadviny, lebo práve teraz im môžeme najviac pomôcť alebo ich najviac oslabiť. Z jedál im prospievajú najmä: všetky strukoviny (v zime sú super fazule adzuki, keďže zahrievajú), ryby, riasy, čierny sezam, vlašské orechy, petržlen, zeler, fenikel, ovos, ryža, pšeno, brusnice, sójové bôby, gaštany, slnečnicové semienka, aníz, petržlen, zázvor atď…

Okrem toho máme rôzne bylinné zmesi pôsobiace na ľadviny priamo , ale všetky doporučenia týkajúce sa bylín sú vhodné až na základe osobnej diagnózy a konštitučnej mapy. Ja som si na zimu vyrobil tinktúry z veľmi silných ľadvinových toník ako sú: shan yao, kokotica čínska, goji, coriolus, semeno z prhľavy a vlašských orechov.
Ľadviny a fáza zimy sú spojené so slanou chuťou, takže mierne slaná vždy smeruje do ľadvín a pekne ich podporí. Nie je vhodné presoľovať jedlá, pretože prebytok slanej ľadviny naopak oslabuje. Takže očistu tráviaceho traktu ako je napríklad shank prakshalanu, veľmi nedoporučujem.

Prajem príjemnú zdravú zimu 🙂

Komentáre