V čase prechodu medzi sezónami nie je nikdy na škodu podporiť imunitu rôznymi tonikami, ako je napr. aj včelí peľ.
Peľ je silné tonikum a z pohľadu čínskej medicíny ho priraďujeme k jangovej fáze (má viac zahrievajúci efekt). Jednou z úloh jangových toník môže byť zahriatie organizmu alebo napr. podpora potencie u mužov. Podľa niektorých zdrojov peľ silne podporuje obličky a v nich obsiahnutú esenciu. Esencia je podľa TČM materiálna, energeticky najhrubšia zložka nášho tela a po jej vyčerpaní dochádza k smrti. Preto je peľ veľmi vhodný aj v stavoch oslabenia, vyčerpania a chronickej únavy.
Včelí peľ je superpotravina a má v sebe obsiahnuté takmer všetko, čo ľudské telo potrebuje. Na internete je mnoho článkov o účinkoch a veľkých benefitoch tejto potraviny. Uvediem aspoň niektoré:
– silne podporuje imunitný systém, zrýchľuje metabolizmus – preto je vhodný na chudnutie, dobre účinkuje pri ochoreniach prostaty, pomáha pri problémoch v klimaktériu, zlepšuje chuť do jedla, podporuje trávenie (zápchy, hnačky, bolesti brucha), pomáha pri ochoreniach žalúdka, pomáha pri cukrovke, pomáha pri ochoreniach pečene, zabezpečuje lepšie a rýchlejšie hojenie rán, zlepšuje spánok, prečisťuje organizmus, zabraňuje únave, redukuje opuchy kĺbov a končatín.
Je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré sa vôbec v prírode nachádzajú. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.
Obsahuje 185 živín s 22 aminokyselinami, ďalej tisíce rôznych enzýmov a hormónov. Obsahuje tiež 35% proteínu, B komplex, vitamíny A, C, D a E a 27 minerálnych látok.
Peľ sa doporučuje pri fyzickom vyčerpaní, anémií a behom rekonvalescencie. Prináša taktiež dobré výsledky aj pri depresiách a zníženej potencii. V prípade chronickej zápchy alebo hnačiek reguluje črevné funkcie. Peľ je biologický stimulátor, ktorý výborne pôsobí na produkciu pohlavných hormónov. Peľ je mužský element kvetu, ktorý predstavuje prirodzený, vysoko kvalitný, koncentrovaný, výživný a biologicky aktívny produkt stravovania.
Okrem toho je veľmi vhodný pre športovcov ako doplnok stravy pri zvýšenej námahe.
Užívanie:
V praxi sa stáva, že niektorých ľudí po užití peľu rozbolí žalúdok. Ak sa to stane, je dobré skúsiť rozpustiť peľ v 100 ml teplej vody a tak vypiť.
Neodporúča sa užívanie na noc alebo neskoro večer. Pri užívaní peľu je vhodné znížiť množstvo konzumovanej stravy, zvlášť bielkovín. Existujú výskumy, ktoré dokazujú, že 20 g peľu zodpovedá 1 kg mäsa. Peľ je ale omnoho cennejší bielkovinový produkt.
Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu, sietnice oka a srdca.
Postup prípravy a dávkovanie:
Podľa viacerých zdrojov je peľ v surovom stave pre ľudské telo nevyužiteľný. Aby sa dal využiť, musí prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca 700 ml (musí byť väčšia, aby naklíčený peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri až desať dní peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Peľ sa dá pripraviť tiež ako roztok v liehu.
Najvhodnejšie je užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku.
Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom v pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať.
Dostupnosť:
V prípade záujmu mám k dispozícii čistý sušený alebo fermentovaný peľ v bio kvalite. Pochádza od certifikovaného včelára a čistá príroda okolo včelstva zaručuje výbornú kvalitu.