Karfiolovo-mrkvová polievka

½ karfiolu

2-3 mrkvy

1 malý batát

1/2 cibule

2 strúčiky cesnaku

1 PL olivový olej

1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť kvalitnú vegetu alebo bujón)

150 ml mandľovej (alebo inej) smotany

2 čl kôpru (podľa chuti)

1/2 čl soli (ak používate bujón alebo vegetu, najskôr ochutnajte)

1/4 čl údenej papriky čierne korenie

Cibuľku opražíme na oleji. Pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu a batát. Chvíľu opečieme a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť a pridáme karfiol. Varíme domäkka. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku. Asi polovicu množstva zeleniny odoberieme a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme do polievky spolu so smotanou. Dochutíme, chvíľu povaríme a môžeme podávať. Kľudne použite aj väčšie množstvo zeleniny, alebo celý karfiol a hustý prívarok môžete podávať aj ako hlavné jedlo s kvalitných chlebom alebo obilninou .

Komentáre