½ karfiolu
2-3 mrkvy
1 malý batát
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivový olej
1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť kvalitnú vegetu alebo bujón)
150 ml mandľovej (alebo inej) smotany
2 čl kôpru (podľa chuti)
1/2 čl soli (ak používate bujón alebo vegetu, najskôr ochutnajte)
1/4 čl údenej papriky čierne korenie
Cibuľku opražíme na oleji. Pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu a batát. Chvíľu opečieme a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť a pridáme karfiol. Varíme domäkka. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku. Asi polovicu množstva zeleniny odoberieme a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme do polievky spolu so smotanou. Dochutíme, chvíľu povaríme a môžeme podávať. Kľudne použite aj väčšie množstvo zeleniny, alebo celý karfiol a hustý prívarok môžete podávať aj ako hlavné jedlo s kvalitných chlebom alebo obilninou .