Vrele odporúčame túto zdravú a veľmi chutnú plodinu. Čo sa týka účinkov, tak tie sa s našimi klasickými zemiakmi nedajú ani porovnať.
Z pohľadu čínskej medicíny vstupujú do dráh žalúdka, sleziny a ľadvín, takže silne vyživujú organizmus na prednebeskej aj postnebeskej úrovni. Podporujú stredné ohnisko, vyživujú čchi a krv a ľadvinovú YIN. V surovom stave slúžia ako preháňadlo. Tonizujú žalúdočný a slezinový JANG a môžeme ich použiť napríklad pri hnačkách z chladu, chronickej únave, zimomrivosti, obezite, zahlieneniu organizmu atď.
Okrem toho:
– obsahujú vysoký obsah antioxidantov, vďaka ktorým môžete predchádzať chorobám ako sú astma, artritída, srdcové ochorenia a mnohé iné
– sú výborným zdrojom karbohydrátov pre cukrovkárov a ľudí, ktorí majú problémy s tlakom, pomáhajú ustaľovať hladinu cukru v krvi
– zabezpečujú zdravý zažívací trakt, pomáhajú pri problémoch so zápchou a eliminujú riziko rakoviny hrubého čreva
– priaznivo pôsobia na tehotnéŽENY aj na ženy, ktoré tehotenstvo plánujú, pretože obsahujú vysoké hodnoty folacínu, látky, ktorá zohráva hlavnú úlohu pri gravidite
– vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa nazývajú aj „štartérom“ imunity
– vďaka vysokému zastúpeniu draslíka sú batáty veľmi účinné pri liečbe srdcovocievnych ochorení, pomáha predchádzať infarktom a mŕtvici. Draslík napomáha k udržaniu rovnováhy tela (ustálenie krvného tlaku a regulárna činnosť srdca)
– batáty dokáže udržať telo v stresových situáciách. Ľudia, ktorí sú pravidelne pod stresom, spotrebúvajú veľké množstvo draslíka. Batáty okrem draslíka obsahuje i iné dôležité minerály, ktoré dokážu telo ochrániť a zásobovať
– vďaka prírodným cukrom sú ideálny na redukciu váhy
– batáty spomedzi všetkej zeleniny obstáli na 1. mieste vo svetovom rebríčku podľa Center for Science in the Public Interest, pretože sú výrazným zdrojom vlákniny, železa, naturálnych cukrov, karbohydrátov, proteínov, karotenoidov, vitamínu C, vápnika a mnohých ďalších priaznivých prvkov.
Moja gazdiná vám pripravila perfektnú pochúťku ( teda mne, ale vám na inšpiráciu 🙂
HALUŠKY Z BATÁTOV:
Suroviny: 600g batátov, 300g múky, soľ, cibuľka, ghi, bryndza, jogurt
Batáty si nastúhame na čo najjemnejšie a primiešame múku (my sme použili špaldovú, preto je množstvo múky orientačné – pridávať preto podľa konzistencie cesta), cesto osolíme a varíme vo vriacej vode ako klasické halušky. Pripraravíme si omáčku zmiešaním jogurtu a bryndze a cibuľku orestujeme na ghee/oleji. Z uvedeného množstva nám vznikli 4 porcie halušiek.
Dobrú chuť 🙂