Jesť, či nejesť šalát? ako, kedy a prečo?

Nedávno som bola na nákupe v jednom supermarkete. Mám takú úchylku, že popri nákupe sledujem aj čo si ľudia hádžu do košíkov. Krúžila som okolo ovocia a zeleniny. Majú tam aj širokú ponuku šalátov, dokonca nasekaných z rôznych druhov a zabalených v sáčkoch. Väčšina ľudí si ich kupovala. Určite v presvedčení, že idú urobiť dobre pre svoje zdravie, veď jesť zeleninu je predsa základným pravidlom zdravej výživy. Ale je to naozaj tak? Je pre vaše telo chrumkavý list šalátu v tomto období naozaj taký prospešný?

Šalát nemá svoju sezónu v zime

Najmä v zimnom období nie je šalát tou potravinou, ktorá sa má objavovať na tanieri. To isté platí aj pre zelené smoothies a iné druhy neupravenej a surovej zeleniny. A je na to mnoho dobrých dôvodov.

Prvým a najdôležitejším dôvodom je sezónnosť. Klasické šaláty majú svoju sezónu v lete. Šaláty, ktoré sa predávajú teraz, sú dopestované umelo v skleníkoch.  Príroda nám ponúka v každom ročnom období tie potraviny, ktoré sú pre nás práve najlepšie. Ak sa pozrieme do histórie, ľudia konzumovali skôr výhonky listov, ale tiež to bolo v  neskoršom jarnom období. A nie v zime. Šalát v takej podobe, ako ho poznáme dnes, je produktom ľudskej kultúry, no mimo skleníka sa mu darí iba v lete.

Šalát je ťažko stráviteľný

„Šaláty sú studené. Ak sa jedia bez korenia, môžu oslabiť mozog a spôsobiť žalúdočné problémy. Preto by sa mali zarobiť pred konzumáciou s kôprom alebo octom alebo niečím podobným. Tak posilnia mozog a dobré trávnie. „

Hildegarda z Bingenu
V časoch Hildegardy bol šalát tiež len letnou zeleninou. A to aj v prípade, že šalát od Hildegardy chutil oveľa horkejšie. Šalát je ťažko stráviteľná potravina, ktorá potrebuje určitý druh pred-trávenia. Preto je podľa jej názoru vhodný ocot. Ocot pomáha lepšie tráviť šalát a stimuluje tráviace šťavy organizmu.

Ajurvéda na druhú stranu názor z pridaním octu nepodporuje, ale odporúča pridať citrusové plody alebo koreniny. Koreniny majú zlepšiť stráviteľnosť a termiku potravy.

 

Šalát nás ochladzuje

 

Z pohľadu čínskej medicíny  nie je konzumácie surového ovocia a zeleniny veľmi dobrá voľba. Ide hlavne o termiku, ktorú takáto strava obsahuje. Väčšina ovocia a zeleniny má chladnú až studenú povahu. Znamená to, že do organizmu vnáša princíp chladu. Pre dobré trávenie, podporu energie a sily potrebujeme naopak dodať telu teplo a energiu. Pokiaľ sa toto teplo do organizmu dlhodobo nedostáva (rôzne diéty a stravovacie štýly), energia sleziny sa oslabí natoľko, že ďalšiu stravu už nevládze transformovať. Vznikať môžu vodnaté opuchy, problémy s trávením, priberanie,  hnačky, únava, zimomrivosť atď.

U ľudí, ktorí majú v konštitúcii predpoklad k ukladaniu vlhkosti a chladu, môže takáto strava narobiť aj vážnejšie problémy. V prípade, že si nie ste istý čo máte jesť a zaujali vás princípy čínskej medicíny, TOTO SI V TAKOM PRÍPADE PREČÍTAJTE.

Všeobecne odporúčame zeleninu jemne podusiť alebo upraviť na pare. Energia stravy sa tak pekne otvorí a telo ju z ľahkosťou prijme. Pri istých stavoch výraznejšieho chladu je vhodné aj zapekanie a varenie. Ak sa surovej zelenine neviete nijako vyhnúť, môžete do nej nastrúhať zázvor alebo pridať zahrievajúce koreniny, ktoré zmenia jej termiku

 Ak sa nechcete vzdať šalátov ani v chladných obdobiach, pripravte si šalát z varenej mrkvy, červenej repy alebo tekvice. Aj restovaná zelenina môže slúžiť ako šalát a môžete si ju zobrať so sebou na cesty alebo do práce.  Zeleniny vhodné v tomto období sú: mrkva, paštrnák, huby, zemiaky / sladké zemiaky, pór, ružičkový kel, červená repa, topinambury.

 

 Ak  už rozoberáme hlávkový šalát, povedzme si aké mu pripisuje vlastnosti čínska medicína:

Povaha, chuť:

je chladnej povahy a horkej a sladkej chuti

Vlastnosti:

Pôsobí sedatívne a vysušuje vlhkosť. Používa sa pre zlepšenie produkcie mlieka u kojacich žien. Taktiež je užitočný pri liečbe hemoroidov. Je močopudný a kvôli jeho ochladzujúcej povahe rieši stavy so zníženou tvorbou moču a prítomnosťou krvi v moči. Je bohatý na chlorofil, provitamín A a vitamín C.

Výskumy západnej medicíny dokázali pozitívny účinok konzumácie vareného  a surového šalátu proti depresiám.

 

Prajeme pekný deň

Janka a Filip

Komentáre