Keď sa povie slovo láska, každý si ju podvedome spojí so srdcom. Srdce je centrum nášho ducha, v čínskej medicíne cisára. Je to orgán spojený s ohňom, láskou, radosťou, nadšením a slobodou. Exces týchto emócií môže taktiež spôsobiť nerovnováhu a následne príliš vybudený oheň srdca  rôzne fyzické aj emočné problémy.

Ak ľúbime, tak to robíme srdcom, ale kde sú potom ostatné dôležité emócie a prejavy? Strach, hnev, smútok, sila vôle, kreativita, cieľavedomosť, zmysel pre poriadok, pravidelnosť a rovnováhu? Sú previazané z ďalšími orgánmi v našom tele. Tieto väzby sú neskutočne mocné a nevyvážený emočný prejav(hlavne dlhodobý a potlačený) vie časom v orgánoch narobiť veľké fyzické problémy. Emócie je dôležité udržať v rovnováhe, pretože každý extrém škodí. Tak ako čistíme fyzické telo (mnohí sa žiaľ ešte neodhodlali ani k tomuto levelu), tak by sme mali čistiť aj telá jemnejšie. Existuje množstvo taoistických techník na prácu s orgánmi a emóciami napr: malý nebeský obeh, vnútorný úsmev, 6 liečivých zvukov atď. K niektorým z nich sa v blízkej budúcnosti iste dostanem a spoločne si ukážeme tieto jednoduché, ale veľmi silné cvičenia.

Jeden taoistický majster raz povedal: „Ak udržíš svojich päť hlavných orgánov silných a čistých, postarajú sa o milión problémov.“

Komentáre